torsdag 2 mars 2017

DVD: Unrest

Den här lilla lågbudgetskräckisen släpptes förra månaden, men den dök inte upp hos mig förrän nu. Men det spelar egentligen ingen större roll.

Enligt omslaget innehåller filmen riktiga lik - det är försäljningsargumentet som ska locka unga, sensationslystna skräckfans. Men det framgår inte vilka lik det är som är äkta - och de som syns i bild är definitivt inte äkta. Vilka anhöriga skulle låta döingar förekomma i en skräckfilm?

UNREST handlar om några unga läkarstudenter som ska lära sig att karva i lik. Mannen som håller i undervisningen spelas av irländaren Derrick O'Connor, ett känt ansikte från många engelska filmer och TV-serier, men även några amerikanska blockbusters; han var t ex ond skurk i DÖDLIGT VAPEN 2. Men i handlingens centrum står den nya studenten Alison, som spelas av Corri English - och som är besynnerligt lik Britney Spears.

Alison och killarna hon ska samarbeta med tilldelas ett kvinnligt lik och de kör kniven i döingen. Men Alison känner på sig att något är fel med liket. Jojomen, den döda kvinnan hade på någon vänster lyckats uppröra tusentals själar i en aztekisk grav i Brasilien - och bara det är ju ett konststycke. Brasilien är liksom inte känt för sina aztekiska gravar.

Folk börjar dödas på märkliga sätt. Är det den döda kvinnans besatta själ som är ute och mördar och har sig? Jo, det verkar ju så. Och titt som tätt dyker det upp nymördade kroppar i en tank full med formalin, i vilken sjukhuset förvarar lik. Det ser ut som ett akvarium med lik. Jag vet inte om sådana verkligen existerar, men det känns lite otroligt att med hjälp av en krok fiska upp kroppar ur ett gigantiskt akvarium. Vid ett par tillfällen måste huvudpersonerna dyka ner i tanken, vilket de gör utan att påverkas av det faktum att de får kemikalierna i ögonen och dessutom råkar svälja skiten.

Corri English är bra i huvudrollen och jag får väl tillstå att UNREST är hyfsat välgjord - men manuset är fullkomligt idiotiskt. Det är så dumt att klockorna stannar. Det är inte det minsta spännande, än mindre otäckt. Och man får aldrig se när folk dödas - så jag undrar hur det går till. Om det nu är den döda kvinnan som slaktar folk, hur lyckas hon med det? Hon ligger ju dagarna i ända på ett obduktionsbord eller i en liktank, hon är aldrig ute och rör på sig. Man får i alla fall aldrig se henne vara ute och jazza.

Det förekommer även en massa andra flängda inslag i storyn, vid ett tillfälle får huvudpersonerna tag på videokassetter med intervjuer med kvinnan innan hon dog, bl a ett polisförhör. Hur lyckades en läkarstudent få fram dessa kassetter sådär på en höft?

...Eller är det jag som tänker för mycket när jag ser film?

Skriven: 2008-04-28