torsdag 2 mars 2017

DVD: Slaktaren

Eventity Entertainment är en ny distributör under Njutafilms vingar, och här är deras första släpp: SLAKTAREN av Uwe Boll.

Aah, Uwe Boll… Denne rubrikernas man. Folk hatar honom. Folk bedriver kampanjer mot honom. Själv har jag sett alldeles för få filmer av honom; HOUSE OF THE DEAD, BLOODRAYNE och någon till, kassa och förvirrade filmer - men det påstås att allt han gjort inte är uselt, att en del är riktigt bra. Och han är smart, den gode Boll. Han lät POSTAL ha premiär samma dag som INDIANA JONES OCH DÖDSKALLEKRISTALLENS RIKE av den anledningen att ingen annan film vågar ha premiär då. Då kommer ju POSTAL att automatiskt öppna som nummer två på biotoppen!

SLAKTAREN är från 2007 och heter egentligen SEED. Det är lite synd att den fått den svenska titel den har - SLAKTAREN (LE BOUCHER, 1969) är ju en väldigt känd film av Claude Chabrol, som jag gärna ser att den släpps på DVD (om den nu inte redan smugits ut, utan att någon upptäckt den). Uwe Bolls film verkar vara en extrem lågbudgetfilm, men den är av allt att döma skjuten på 35mm och eftertexterna är långa med hur många som helst inblandade i produktionen. Uppenbarligen var filmen dyrare än den ser ut.

SLAKTAREN utspelar sig av någon anledning 1979. Max Seed är en grym, maskerad seriemördare som ska avrättas i elektriska stolen (antagligen orsaken till årtalet '79). Enligt lag får man inte göra fler avrättningsförsök än tre, om man misslyckas med att ta kål på fången. Och detta är förstås vad som händer. Seed dör inte. Men fängelsepersonalen beslutar sig för att låtsas att Seed är död, och begraver honom levande. Och vad tror ni händer då? Korrekt. Seed kravlar ur graven och mördar de som grävde ner honom.

Polisen som grep Seed spelas av Michael Paré. Filmen saknar förtexter och det tog en halvtimme innan jag upptäckte att det var Paré. Han ser cool ut i polisonger och halvlångt hår. Han agerar även hyfsat i vissa scener, jag hade för mig att han var betydligt träigare. Fängelsechefen spelas överraskande av Ralf Moeller - just det, den där bodybuildern som oftast har småroller i svärd- och sandalfilmer som GLADIATOR, och som innehade titelrollen i en kortlivad, misslyckad TV-serie om Conan Barbaren.

"Årets brutalaste film" står det på omslaget, och man varnar känsliga tittare. Tja… En scen tillhör det mest brutala, sadistiska och utdragna jag någonsin sett. Seed slår en kvinna fastbunden vid en stol i huvudet med en hammare, om och om igen, hur länge som helst, flera minuter, tills skallen är mosad. I övrigt är det standardsplatter. I förtexterna varnas det även för att det förekommer obehagliga autentiska bilder. Jodå, några bilder på djurplågeri flimrar förbi på TV-skärmar.

Men är SLAKTAREN bra? Nej. Det är den inte. Storyn är tunn, trist och tråkig, och den känns lite dum. Regin är oinspirerad. Fotot är platt och visset. Det är därför jag förvånas över att det förekommer så oerhört många namn i eftertexterna. SLAKTAREN ger intryck av att vara inspelad på några dagar, på befintliga platser, och manuset kan inte ha tagit mycket längre tid att skriva.

Sedan hör det förstås till saken att jag är jävligt trött på filmer om seriemördare som låser in folk i mörka rum för att tortera ihjäl dem. I SLAKTAREN förekommer även en liten flicka som råkar illa ut. Det kan säkert många uppleva som osmakligt. Men filmen är poänglös och ointressant.

DVD:n har inget som helst bonusmaterial.
Skriven: 2008-10-27