fredag 3 mars 2017

Bio: Kenny Begins

Jag såg det första avsnittet av KENNY STARFIGHTER 1997, men tyckte inte att det var speciellt kul, så jag såg aldrig resten och har heller inte sett serien vid någon av de otaliga repriserna. Därför hade jag inga förväntningar överhuvudtaget när jag såg denna prequel till serien, som inte pressvisades i Malmö - därav denna sena recension.

Det har varit en del skriverier om filmen innan premiären: en massa feminister (som inte sett filmen!) har klagat på "könsstereotyper" och det faktum att Kenny Starfighter omger sig med galanta damer. Efter att ha sett KENNY BEGINS konstaterar jag att dessa kärringar borde sett filmen innan de uttalade sig, samt att de måste vara världens tristaste människor i behov av att skaffa sig ett liv och bli lite normala.

Okej, Johan Rheborg är alltså den oerhört korkade Kenny Starfighter, som bor på planeten Mylta och studerar vid galaxhjälteaka-demien, vilket han gjort hur länge som helst nu - han är för blåst för att kunna utexamineras. Hans familj vill att han ska följa i deras fotspår och bli frisör. På Mylta finns även den illasinnade Rutger Oversmart, som driver företaget Clown Glass och vill härska och ha sig. Rutger är på jakt efter en kraftkristall, som av misstag slungats iväg genom ett svart hål och hamnat på Jorden. Där hittas kristallen av den mobbade nörden Pontus (Bill Skarsgård), som genast blir stark och snygg och nitar sina plågoandar och uppvaktar Snygga Bruden.

Kenny är på jakt efter fortkörare i rymden, när han också hamnar i det svarta hålet och dyker upp hos Pontus. Rutger och galaxens hårdaste prisjägare följer efter för att hitta kraftkristallen, och så blir det action.

Det blir även väldigt roligt. För jag blev riktigt överraskade av KENNY BEGINS! Jösses, det här var ju kul! Filmen är nämligen fullproppad med filmiska referenser till allt möjligt - bara en sådan sak som att det finns en anspelning på THE WARRIORS (i en familjefilm!). När Pontus upptäcker att han förändrats, sker det i bildcitat från första SPIDER-MAN, med tillägget att Pontus även tappar tandställningen - och unge Skarsgård har vissa utseendemässiga likheter med Peter Parker. Mot slutet kom en även ett oväntat Ebba Grön-citat.

En scen kan vara något av det roligaste som någonsin gjorts i svensk film: i vad som nästan känns knyckt från en serie av Johan Wanloo, håller Rutger Oversmart audition för superskurkar. Först kommer Mango Man - vars enda kraft är att han kan få en mango att välta. Därefter kommer Johan Glans som Kapten Kaos, som med sin kaospistol kan duplicera saker. Han duplicerar en krukväxt i syfte att skapa kaos!

Specialeffekterna i KENNY BEGINS - och de är många - är väl okej. De är kanske lite plastiga och inte så övertygande, men å andra sidan inspirerade.

Men hur är det nu med de där sexiga brudarna som rödstrumporna har klagat på? I egenskap av heterosexuell medelålders man som gillar sexiga brudar, såg jag ju fram emot horder av sådana - men icke. Filmen börjar med att Kenny fantiserar om att han är galaxens främste hjälte och när han rättat världen, poserar han omgiven av några blondiner i raffiga uniformer. Det är allt. Och detta är förstås en parodi på genrens konventioner. Men vem hade förväntat sig att fruntimren skulle begripa det eller ha antydan till humor?

Sedan kan jag tänka mig att de anmärker på att unga hjältinnan Miranda (Carla Abrahamsen) är söt och har kort kjol. Jo, självklart hade det varit bättre om hon var fet, ful och iklädd unisexoverall. Men det är ingen som anmärker på att Kalle Moraeus är tjock och skäggig som klichétrucker. Usch! Mansförnedring!

I princip skulle jag nog kunna ge KENNY BEGINS fyra dvärgar. Men emellanåt haltar filmen till en aning, så den får nöja sig med tre. Dock kommer det här att bli en av de få svenska filmer jag faktiskt ser om flera gånger.

Skriven: 2009-03-28