torsdag 2 mars 2017

DVD: Species - The Awakening

Okej, då tar vi en titt på filmen som ligger överst i den enorma DVD-högen bredvid mig: DVD-aktuella SPECIES - THE AWAKENING (2007, MGM/Fox).

Kommer ni ihåg den första SPECIES från 1995? Klart ni gör! Det var ju den som blandade sex och monster. Hmm... Ska jag vara riktigt ärlig, kommer jag inte själv ihåg så mycket av den filmen. Vi öppnade den allra första Fantastisk Filmfestival med den, det minns jag. Forest Whitaker hade en lustig mössa i den. En massa andra kända skådisar var också med och Roger Donaldson hade regisserat. Och så hade den ju Natasha Henstridge som monstret. Uj. Hon var nån sorts korsning av en kvinna och en utomjording, och hennes liv gick ut på att fortplanta sig. Alltså gick hon omkring och förförde män, som hon gängade och sedan dödade. Hon var ett slags succubus, alltså. I science fiction-tappning. Hon var även naken en hel del, och i den bästa scenen var hon iförd tågkonduktörsuniform, vilket vi uppskattade. Monstren var designade av HR Giger och datoranimationerna var ganska taffliga. SPECIES var en hederlig b-film med alldeles för stor budget, vilket vi ju gillar.

SPECIES II har jag inga minnen av, men jag har för mig att det var en rätt schysst exploitationrulle packad med naket och blod, och Henstridge tillbaka.

SPECIES III gjordes direkt för DVD och den har jag inte sett. Och här har vi då den fjärde filmen. THE AWAKENING. Egentligen väldigt ointressant, om det inte vore för baksidestexten: "Med nya svenska stjärnskottet Helena Mattsson". Vem är Helena Mattsson? Är hon månne släkt med Arne Mattsson? Ingen aning, jag vet bara att hon är född 1985 och från Stockholm.

Hjälten spelas av inte helt okände engelsmannen Ben Cross. Han har experimenterat och haft sig tillsammans med en annan engelsman, och de har totat ihop nya monster. En av dem är då fröken Mattsson som den väldigt unga collegeprofessorn Miranda. Men hon blir sjuk och sedan får hon räliga ögon och en lång, hård, spetsig tunga som är bra att döda med, och så slaktar hon en massa människor på ett sjukhus. Då blir Ben Cross lite orolig, så de kör till Mexiko för att leta upp den andre engelsmannen. Men först hittar de en brud som ser ut som Salma Hayek och är klädd som en nunna, och se på fan om inte hon också är ett muterat monster med lång tunga och räliga ögon och en kropp som förvandlas till vad som liknar en Alien. Sedan hittar de den andre killen och försöker bota Miranda, men det går inte så bra, och det blir mer död och elände, innan det är dags för fajting monster mot monster.

...Och det här är tråkigt. Riktigt tråkigt. Regi och foto är rudimentärt och oinspirerat, direkt träigt och fult. Musiken gör det inte bättre, vi pratar saggigt Bontempisoundtrack som ser till att allting blir ännu segare. Okej, datoranimationerna är väl bättre än i originalfilmen, åtminstone i vissa scener - men hela filmen är åt helvete för mörk. Ofta går det inte att se vad som försiggår, och ibland badar scenerna i spygrönt ljus. Billigt, minimalistiskt, få miljöer, få medverkande. Snark.

Men Helena Mattsson, då? Tja, jag vet inte. Hon ser ut som en mjukare, sötare upplaga av Nicole Kidman. Det är lite Lucia över henne. Och detta gör henne även rätt trist. Fast det är klart, hon går runt större delen av filmen och är sorgsen och illamående, innan hon får tummen ur och börjar kötta och bära sig åt och leka kåtmonster.

"Men hur är det med nakenscener, då?!" trumpetar ni i illa återhållen brunst. Alright. Det tar 56 minuter innan vi får se Mattsson naken. Fast då är hon insmetad med genomskinlig gegga efter att ha legat och gonat sig i en puppa, eller vad det var. Därefter är hon hel- och halvnaken lite till och från. Men de sista 20 minuterna är hennes lökar skrynkliga, av någon anledning. Hon ska väl se lite utomjordisk ut.

94 minuter sci-fi som känns som fyra timmar. Hyr något annat istället. Varför inte ONEDINLINJEN? 

Skriven: 2008-03-06