torsdag 2 mars 2017

DVD: The Hand

Oliver Stones andra långfilm som regissör och hans första för ett stort bolag. Och vad tycker vi om Oliver Stone, rent allmänt? Om Oliver Stone tycker vi inte. Jävla typ. Fast det är klart, han ligger ju bakom manusen till CONAN - BARBAREN och SCARFACE, så helt och hållet hemsk är han inte.

Nåja. I den här utskällda filmen hittar vi Michael Caine (en av 80-talets mest aktiva skådisar, han gjorde allt för pengar) som serietecknare. Han är en väldigt framgångsrik sådan - men varför är det svårt att förstå. Han ritar nämligen en dagsstrippserie. Visst, det kan man bli rik på. Men Caine ritar en daglig barbarserie!!! Jösses, inte ens 1981, då filmen är från, fanns det något sug efter dagliga barbarserier... Lite kul är det dock, att det är legendariske Conantecknaren Barry Smith som gjort teckningarna Caine låtsas arbeta med.

Well, well. Caine har det inte så bra i sitt äktenskap, och en dag när han och frugan åker bil och bråkar och bär sig åt, råkar de ut för en olycka och stackars Caines högerhand klipps av. Handen återfinns inte, men vi vet allt vad den har för sig.

Eftersom Caine inte längre kan rita serier, börjar han undervisa i serieteckning. Han får även ihop det med en av sina elever. Men folk i hans omgivning dör till höger och vänster - jajamensan, det är handskrället som kryper omkring och tar kål på folk!

...Eller är det det? Kanske är det Caine själv som är mördaren, men inbillar sig att det är den avhuggna handen. Det verkar allt som om så är fallet, och på slutet förhörs han av en doktor som spelas av Viveca Lindfors.

Caines rollfigur är ett riktigt svin och väldigt osympatisk filmen igenom - som publik skiter vi i om han tappat sin hand eller ej. Bäst vore det väl om handen kom kravlande och ströp även honom. Det här skulle kunna vara en rolig film, men det är den inte. Och den är inte tillräckligt dum och skräpig för att bli kul. THE HAND är bara dålig.

Vill du se en riktigt bra film i vilken det figurerar en avhuggen, krypande hand - se om EVIL DEAD 2!
Skriven: 2008-03-24