fredag 3 mars 2017

Bio: Marley och jag

Idag fyller Alan Arkin 75 år. Han har även en rätt stor roll i DJÄVULEN BÄR PRADA-regissören David Frankels nya film MARLEY & JAG, som bygger på en bok av journalisten och krönikören John Grogan. Nu har jag förstås aldrig sett ett fysiskt exemplar av den här boken, men jag antar att det handlar om en krönikesamling.

I den här filmen är det Owen Wilson som spelar Grogan. Han gifter sig med Jennifer Aniston och flyttar till Florida, där han får jobb på en dagstidning. I väntan på att de lyckas skaffa barn, skaffar de hund - en labradorvalp som de av någon anledning får till extrapris. I bilen på väg hem från kenneln spelas Bob Marley på radion, så jycken får heta Marley.

Snart är det uppenbart varför Marley var billig - hunden är fullkomligt oregerlig. Den kissar och bajsar överallt, den äter upp möbler och andra prylar i hemmet, den jagar allt och alla, och första halvan av filmen består mest av komiska episoder där Marley ställer till det. Tja, det är väl inte sådär jättekul, om man nu inte är en sådan där som ler fjolligt och säger "Aaaaaauuuhhh!" (eller "Åååååh!" om man inte är skåning) vid åsynen av hundar.

Grogan avancerar till krönikör på tidningen och börjar snart mestadels att skriva om hunden, vilket uppskattas av både chef och läsare. Och så lyckas han göra frugan på smällen.

...Och nu skiftar filmen stil totalt. Första ungen följs av två till, åren går snabbt och vi får se ungarna växa upp till Hollywoodska A-barn, medan Marley blir äldre (men förblir problematisk). Nu ska det plötsligt bli något slags drama med en del allvarliga existentiella inslag - och det passar inte ihop med tokerierna som föregick detta. Efter att ha varit lättsamt och trivsamt, om än lite banalt, blir det segt och rätt trist. Lång som ett ösregn är filmen, nästan två timmar, men den känns ännu längre.

Owen Wilson och Jennifer Aniston är sympatiska i huvudrollerna, men bäst är Alan Arkin som den till ytan buttre chefredaktören. Just det, Grogan får senare en ny redaktör, en svart kille jag kände igen, framför allt till rösten - och så slog det mig vem han är: Clarke Peters, som spelade en av skådisarna Hugh Grant tvingades intervjua i NOTTING HILL!

MARLEY & JAG är främst en film för hundälskare. Vi andra gör bättre i att se om HERO & THE TERROR.

Innan filmen visades en fantastiskt rolig trailer för ICE AGE 3, och en för NATT PÅ MUSÉET 2, vilken låter påskina att uppföljaren blir bättre än det inte så kul originalet.
Skriven: 2009-03-26