torsdag 2 mars 2017

DVD: Modellmorden

Njutafilms gialloserie går vidare (detta är film nummer fem), den här gången med en minst sagt oväntad titel: Carlo Vanzinas NOTHING UNDERNEATH (1985), som fått den svenska titeln MODELLMORDEN, vilken den även hade på hyrvideo på 1980-talet.

Riktigt varför just den här släpps vet jag inte. MODELLMORDEN är inte en typisk giallo, den är långt, långt ifrån en klassiker, och de som aldrig sett en giallo tidigare kommer att undra varför genrens alla fans är så förtjusta.

Filmen börjar i USA på ett märkligt sätt. Vår hjälte Bob Crane är en "park ranger" eller något sådant. Han drar omkring ute i naturen och det ser inte alls ut som en giallo, eller ens en italiensk film. Vad är det här? Men Bob har en tvillingsyster som är fotomodell i Milano. Det visar sig att han står i psykisk kontakt med henne på någon vänster, och en dag får han visioner av att hon råkar riktigt illa ut - han ser svarta handskar och knivar och grejor.

Så Bob åker till Milano och konstaterar att syrran försvunnit. Donald Pleasence är en polis som förstås inte tror på Bobs tjafs om mental kontakt. Snart börjar fler fotomodeller att mördas…

…Men trots en del knivmord och handskar, känns MODELLMORDEN mest som ett långt avsnitt av en vissen TV-deckare, med lite inslängda nakenscener och lite extra blod. Fast speciellt blodigt är det inte. Regi och foto är alldeles för rudimentärt. Giallons typiska bildspråk saknas nästan helt.

Fast helt förkastlig är filmen inte. Här finns en del bra scener och detaljer, och det är en utmärkt film för oss som har kultat på 80-talsbrudar. Det var andra bullar på den tiden! Inga jävla tatueringar och avtändande piercingar. Tjejerna ser alla ut att lukta gott. Och deras frisyrer är ofta…mycket. I en scen är det modevisning till "One Night in Bangkok". I övrigt är det Pino Donaggio som står för filmmusiken. Danskan Renée Toft Simonsen innehar den kvinnliga huvudrollen, och det är en väldigt tjusig flicka, som dessutom inte är helt hopplös som skådis. MODELLMORDEN verkar förresten ovanligt nog vara inspelad med direktljud - eller så är dubbningen extremt välgjord.

Nu hoppas jag att Njutafilms även släpper NOTHING UNDERNEATH 2, bättre känd som TOO BEAUTIFUL TO DIE. En helt orelaterad Joe D'Amato-produktion som jag nog anser är bättre än MODELLMORDEN. Mer utstuderad, mer kitsch.Skriven: 2008-10-27