torsdag 2 mars 2017

DVD: Over the Top

Filmbolaget Cannon låg i likhet med COBRA även bakom den här filmen från 1987, och för regin stod ena halvan av Cannons ägare; Menahem Golan. Golan har regisserat en hel del hel- och halvstora filmer, mest krigsdramer. Han är väl kompetent, men rätt träig. För några år sedan träffade jag Golan; han kom spontant fram till mig och sa att jag såg trött och sliten ut. Och så signerade han en flyer för sin nya ninjafilm. Han stavade fel till sitt förnamn.

OVER THE TOP var en av Stallones första floppar. Det här är en film i den förbisedda genren armbrytningsfilm. Tyvärr finns det inte speciellt många armbrytningsfilmer. Det är i princip bara den här, och den inofficiella svenska remaken ARMBRYTERSKAN FRÅN ENSAMHETEN.

Stallone är Lincoln Hawk (Bra namn! Och efter Cobra ännu ett djur!), trucker och armbrytare. Hawks ex går och dör och han får ensam vårdnaden om deras unge. Och det är ju inte så kul. Vem vill väl se en film där Stallone släpar omkring på en jobbig ungjävel? Just det.

Nåja. Hawks illasinnade svärfar gillar inte att ungjäveln hänger med sin farsa på truckerhak och har sig, så han försöker kidnappa grabben. Och Hawk ställer upp i VM i armbrytning.

När Hawk bryter arm, vrider han sin baseballkeps ett halvt varv. Han kan också en del tuffa armbrytartricks. Bra! Här finns även några andra bra inslag, som just sunkiga truckerhak - men annars är filmen inget vidare. Och det beror förstås främst på att det figurerar en ungjävel som vill bli omtyckt och älskad. Usch.

Därför blir det inte speciellt många syndiga dvärgar till OVER THE TOP.

...Men än är det inte för sent för vare sig COBRA 2 eller LINCOLN HAWK 2! 
Skriven: 2008-03-13