torsdag 2 mars 2017

DVD: The Inquiry

Kors i röven, här har vi en rollista att skriva hem om (eller skriva i sin blogg om):
Dolph Lundgren!
Max von Sydow!
Penelope Cruz’ syster Mónica Cruz!
Max Von Sydows son Cedric Brelet von Sydow!
...Och F Murray Abraham. Dessutom är musiken komponerad av Ennio Morricones son, Andrea Morricone!

Och vad är då detta? THE INQUIRY visar sig vara ett påkostat, italienskt kristusdrama; bakom filmen ligger bl a RAI i samarbete med amerikanska b-filmsbolaget NU Image.

Von Sydow d.ä. spelar kejsar Tiberius, som mest ligger och gosar i en säng. Han har hört rykten om att en ny, mäktig ledare har dykt upp i Judéen, en snubbe som av allt att döma är Jesus, som de korsfäst och dödat några år tidigare. Hur kan han ha återvänt? Magiska tricks? Så Tiberius skickar sin bäste man Tito Valerius Tauros (Daniele Liotti) till Judéen för att leta upp Jesus. Tauros har alldeles innan stridit med germanska barbarer, som häckade i träd, och då tillfångatog han bautabarbaren Brixos (Dolphan), som nu är Tauros sidekick och mest säger "Yes, master" - men av någon anledning har Dolphan börjat låta som Ernst-Hugo Järegård, och säger därför "Yesch, maschter".

I Judéen träffar Tauros på kalaskexet Tabitha (Cruz, som är sötare- och har betydligt mindre näsa än sin syster) och de blir av någon anledning förälskade. Tabithas farsa, F Murray Abraham, är en ond herre och i början låter han stena en kvinna till döds; en scen som fick mig att skratta trots att det inte var meningen. Jag satt förstås och väntade på att någon skulle skrika "Who said Jehova?".

Det dyker upp onda typer lite då och då, så Brixos får svinga sin stora stridsyxa, men stridsscenerna är aningen taffliga. Jesus själv har försvunnit, men hans anhängare finns kvar och Tauros går och blir hällörad och sällar sig till de kristna, efter att Brixos fått en massa pilar i sig, Tabitha återuppstått från de döda och Tiberius mördats av Caligula (Ja! Bra att min favoritkejsare figurerar!).

Dolphan är bra som stor barbar, han är som född för rollen. Men i övrigt är THE INQUIRY rätt vissen. Det haltar lite för mycket. Och många av skådisarna i denna europudding är dubbade till engelska. Von Sydow d.y. hittade jag inte, men han spelar visst "The informer".

Vi får i en flashback även se soldaten som sticker spjutet i Jesus. Vänta nu här! Vi som kan vår populärkulturhistoria vet ju att det var Casca - den hjälten i Barry Sadlers kioskböcker - som höll i spjutet och som straff blev odödlig och fick uppleva alla krig på Jorden!

THE INQUIRY var ursprungligen en miniserie för TV i två avsnitt om 100 minuter vardera. Denna bioversion är nerklippt till 107 minuter, vilket förklarar en del alltför tvära kast i handlingen.

Nåväl. Kul rollista, shame about the movie.

Fotnot: Enligt IMDb är Giuliano Gemma med någonstans. Kan detta stämma? Hans rollfigur heter inget...Skriven: 2008-04-01