torsdag 2 mars 2017

DVD: Shoot 'Em Up

Jag har skrivit väldigt mycket om action på sistone. Idag ska jag förklara vad problemet med modern actionfilm är. Detta med anledning av att SHOOT ’EM UP släpps på DVD den 26:e mars.

Först och främst: SHOOT ’EM UP är den coolaste nya actionfilm jag sett på hur länge som helst. Okej, det är inte längesedan RAMBO hade premiär, men den hamnar i en annan kategori - vilket jag kommer att återkomma till.

Manusförfattaren och regissören Michael Davis hävdar att filmen är inspirerad av John Woos HARD-BOILED. Nja, bortsett från det faktum att det bollas med spädbarn i SHOOT ’EM UP, finns det inga större likheter. Jag tycker snarare att det känns som om Davis har förläst sig på Frank Millers mindre seriösa serier.

Clive Owen är en bra karl. Förvisso tyckte jag jag CASINO ROYALE var en utomordentlig film och Daniel Craig en utmärkt Bond, men face facts: Owen föddes för att vara James Bond. Även om han nu är lite för gammal för rollen som en yngre, grön Bond. Men Clive Owen är ovanlig bland dagens manliga skådisar - åtminstone i actionfacket. Han ser nämligen ut som en riktig karl. Handsome och robust manlig, till skillnad från de tösedrenge vi annars får dras med (Visst, Jason Bourne-filmerna är bra, men kom igen...Matt Damon???).

Nåväl. Owen är en mystisk man som går under namnet Smith - han är världens argaste man som hatar allt vi alla hatar, som vuxna män i hästsvans och folk som inte kan uppföra sig i trafiken. Smith är även en jävel på att döda folk på de mest sanslösa sätt. Och sällan har en filmtitel varit mer passande. Det här här mer eller mindre en enda lång shoot-out, det pangas från början till slut i de mest vansinniga eldstrider. I början träffar Smith på en höggravid kvinna som jagas av onda fulingar ledda av den alltid utmärkte Paul Giamatti (Giamattis rykte solkades lite av pissusla LADY IN THE WATER, men vi föråter honom). Smith förlöser kvinnans bebis medan han skjuter bovar hejvilt. Men kvinnan får en kula i pannan, så Smith tvingas ta hand om ungen. Ungen ser allt lite otäck ut, detta beror på att han oftast är en docka med datoranimerat ansikte.

Smith behöver hjälp med att ta hand om ungen, så han söker upp Monica Bellucci på en bordell - hon är en hora som specialiserat sig på tillfredställa herrar som gillar att suga bröstmjölk. Men Giamatti och hans hejdukar dyker hela tiden upp och lägger sordin på stämningen, och Smith tvingas slakta folk i hundratal - han är så skicklig att Jason Stathams TRANSPORTER framstår som en valhänt amatör. Extra bra är det att bebisen skriker så fort det är lugnt och stilla - han kan bara sova när han får lyssna på hårdrock. Vilket förstås innebär att soundtracket rockar.

SHOOT ’EM UP innehåller flera saker som gör att den sticker ut bland dagens actionfilmer: Våld! Blod! Sex! Naket! Grovt språk! Det enda som saknas är tobaksrökning, vilket förstås anses som farligare än våld i Hollywood - istället för att röka, tuggar Smith på morötter. Fast istället för cigarretter får vi något vi alltför sällan får se: en kombinerad sexscen och shoot-out! Lysande idé!

Blod sprutar åt alla håll, andra actionfilmer verkar stillastående vid jämförelse, och jag undrar hur man fick så pass väletablerade och seriösa skådisar att ställa upp - men de hade säkert skitkul när de gjorde filmen.

...Men så kommer vi då till problemen. Och SHOOT ’ EM UP lider av samma problem som så många andra action- och genrefilmer gjorda de senaste 15 åren eller så. Det är nämligen inte "på riktigt". Filmen är stöpt i den ironiska formen. Det handlar om pastisch och parodi. 1980-talets actionfilmer var stenhårda och allvarliga, eller vad man ska kalla det. Nya RAMBO är ungeför lika våldsam som SHOOT ’EM UP, men är gjord i en helt annan tradition; den är lite gammaldags. Därför är det svårt att jämföra filmerna.

Häromdagen hörde jag att SHOOT ’EM UP gick upp i typ två kopior i Sverige och bara biovisades i någon stockholmsförort eller vad det var. Här nere i civilisationen fick filmen aldrig biopremiär. Men, men - nu kommer den snart på DVD. Som bonus ligger bl a en väldigt lång Making Of, samt tre trailers, varav den ena är fullkomligt fantastisk. Check it out!
Skriven: 2008-03-17