fredag 3 mars 2017

Bio: Slumdog Millionaire

Åtta Oscars. Den sjätte mars har SLUMDOG MILLIONAIRE Sverigepremiär. Är den värd alla priser och lovord?

Danny Boyles karriär har väl inte precis varit spikrak. Efter SHALLOW GRAVE slog han igenom rejält med TRAINSPOTTING, men därefter har det svajat. THE BEACH blev ett praktfiasko och slätstrukna A LIFE LESS ORDINARY glömdes bort. MILLIONS var väl inte vidare lyckad, och personligen tycker jag att 28 DAYS LATER är rejält överskattad (uppföljaren är ju mycket bättre) och att SUNSHINE är väldigt trist.

Som väl säkert är bekant nu, är SLUMDOG baserad på en roman, som i sin tur bygger på verkliga händelser: en 18-årig kille från slummen ställer upp i Indiens motsvarighet till "Vem vill bli miljonär?" (av somliga kallat "Vem vill bli pensionär?"), svarar rätt på alla frågor och misstänks därför för fusk. Killen plockas av polisen, som förhör honom under brutal tortyr.
Jag har ingen som helst aning om hur pass nära sanningen filmen ligger, händelserna känns alltför välanpassade för att det ska bli en fascinerande och engagerande story. Men skit samma - för det här är BRA!

Boyle - och hans indiske medregissör Loveleen Tandan - parallellklipper hela tiden mellan olika perioder i unge Jamals liv. Ramhandlingen är det brutala polisförhöret varvat med TV-sändningen, och varje gång Jamal får en ny fråga, får vi i flashbacks se orsakerna till att grabben faktiskt kan svaren. Det känns lite väl tillrättalagt och konstruerat (exempel: Jamals äldre bror hade en Colt 45:a, och därför är svaret på "Vem uppfann revolvern?" givet), men som sagt: skit samma, det funkar.

Jamal och brorsan Salim lever i ett extremt smutsigt, myllrande helvete i Mumbais kåkstäder, där de i princip bor i lådor. Vardagen är fylld av våld, förnedring och tiggeri. Som småpojkar lär de känna flickan Latika, och hon är med pojkarna under uppväxten. De hamnar hos gangsters, Salim blir med tiden kriminell, medan Latika växer upp och blir den fantastiskt vackra Freida Pinto - jösses, grabbar, här pratar vi kalaskex! Hon tvingas leva ihop med en gammal ond gangster, men Jamal kan inte glömma henne och letar vid flera tillfällen upp henne eftersom han gått och blivit kär i henne. Samtidigt jobbar Jamal som springpojke på ett telecombolag och det är där han får idén att ställa upp i "Vem vill bli miljonär?".

Svek, hopp och ödet är tre av filmens beståndsdelar. Och Indien verkar vara fullt av halvt ondskefulla, svekfulla typer. En av dem är Indiens Bengt Magnusson, jag kan tänka mig att den verklige programledaren inte är alltför stolt över skildringen av honom. Men han har ett bra skägg.
Regi, foto, klippning, skådespeleri, ja allt är alldeles utmärkt i SLUMDOG MILLIONAIRE, som till skillnad från så mycket annat på biorepertoaren är engagerande och inte känns som arton timmar. Fast om filmen är värd åtta Oscars vet jag inte.

Eftertexterna är fullkomligt fantastiska, men jag är fortfarande inte lockad att åka till Indien, jag förstår inte varför vissa människor så tvunget vill åka dit. Fast det är ju klart, jag är inte speciellt spirituell och jag gillar inte Bollywoodfilm.

Filmen innehåller bajsbad. 


Skriven: 2009-02-27