torsdag 2 mars 2017

DVD: Small Town Folk

Den nya digitala tekniken innebär både det ena och det andra. En positiv sak är att fler får möjlighet att göra spelfilm som håller så pass bra teknisk kvalitet att de går att släppa kommersiellt. En negativ sak är att fler får möjlighet att göra spelfilm som håller så pass bra teknisk kvalitet att de går att släppa kommersiellt. Det är ju något makalöst vad marknaden - främst skräckmarknaden - svämmar över av skräp som skjutits med DV-kameror. Kanske inte så mycket i Sverige, men internationellt sett.

Sedan har vi ju de som gör lite mer ambitiösa filmer, åtminstone tekniskt. Som pojkarna bakom den engelska lågbudget-splatterkomedin SMALL TOWN FOLK.

Någonstans i den engelska ödemarken ligger den okända hålan Grockleton. Där bor familjen Beesley. Beesleys är inte vilka gynnare som helst, nej de är mordiska, inavlade, vanställda, dreglande psykopater av THE HILLS HAVE EYES-modell. Eller möjligtvis mer som mutanterna som befolkar The Cursed Earth i JUDGE DREDD. Kvinnor finns det inga i Crockleton, så Beesleys jagar alltid kvinnor som kan föda nya barn till deras familj.

Och så har vi då ett ungt par som är ute på bilresa och var hamnar de, om inte i Grockleton. Samtidigt som tre-fyra andra ungdomar är ute och promenixar i området. Vad händer? Jo, Beesleys dyker upp och skivar upp ungdomar och jagar folk och har sig och bär sig åt. Och sedan är det slut.
Jag gillar ofta filmer i den här subgenren - Galna Familjen som bor i en skum kåk på ett skumt ställe. Kanske inte så mycket THE HILLS HAVE EYES, men väl MOTORSÅGSMASSAKERN (förstås). Och varför inte WRONG TURN?

Men SMALL TOWN FOLK kan jag inte placera i samma fack som ovannämnda filmer. Ett citat på omslaget jämför filmen med Terry Gilliam. Nja, det är att ta i. Dock har de unga filmskaparna - det är samma gäng både framför och bakom kameran - lagt ner en massa arbete på att bearbeta det visuella digitalt, vilket skänker många scener en märklig, drömsk stämning. Surrealistisk och artificiell. Men annars funkar det här inte alls. Okej att handlingen är tunn och inte speciellt originell, det kan man ta, det förväntar man sig av filmer i den här genren. Men här ibland irriterande pretentiösa drag, som inte går hem.

Överlag är skådespeleriet under all kritik, vissa av de agerande stinker verkligen. Detta innebär att alla försök till humor - och sådana förekommer det väääldigt ofta - faller platt till marken, i synnerhet i kombination med dålig tajming och klippning. Bortsett från den tjoiga låten till förtexterna, är filmmusiken hemsk - saggiga skräckklichéer på synt. Tempot är otroligt långsamt och jag kom på mig flera gånger med att sitta och göra annat, som att bläddra i receptbroschyrer från Zeta.

Vad spelar det då för roll att fotot ibland är snyggt, att vissa splattereffekter är kreativa och att Warwick Davis från LEPRECHAUN medverkar i en liten roll?

SMALL TOWN FOLK kostade 4000 pund att göra. I svenska kronor är det just nu 47450:-.
Skriven: 2008-08-11