fredag 3 mars 2017

Bio: 17 Again

På 1980-talet kom det en hel packe kroppsbytarfilmer nästan samtidigt. Gammal gubbe blir tonåring och tvärtom. Vuxen man blir barn till själen. Sedan dess har det varit lite tunnsått med sådana filmer, men här har vi 17 AGAIN som lika gärna kunde hetat 17 IGEN. Varför den engelska titeln?
Filmen börjar 1989 med att vi får se ett schysst cheerleadernummer. Alla filmer borde innehålla sexiga cheerleaders. Jag blev på gott humor. Zac Efron är 17-årige basketstjärnan Mike, som inför sitt livs match får veta att hans flickvän Scar är gravid. Det fuckar upp hans idrottskarriär. Hopp till nutid: Mike spelas nu av Matthew Perry och lever ett misslyckat liv. Han är gift med Scar, som kastat ut honom och vill skiljas, han har problem med sina två tonårsbarn, och han får sparken från det trista jobb han haft i sexton år.
Men så träffar han på en mystisk vaktmästare och med hjälp av magiska tricks blir Mike 17 again och får en chans att göra allt rätt den här gången. Hans låtsas att hans nördige polare Ned är hans farsa, och så börjar han på high school igen. Han blir snabbt skolans coolaste kille, samtidigt som han upptäcker att hans son är ett mobboffer och att hans dotter är ihop med värste mobbaren och psykot. Ännu mer problem uppstår när dottern blir kär i unge Mike!
Så långt allt väl. Den första halvan känns precis som en 80-talskomedi, och det är ju bra. Samtidigt som det är trevligt, småkul och harmlöst. Men sedan spårar det ur: visst brukar amerikanska tonårskomedier innehålla präktiga moralkakor, men 17 AGAIN går till extrema överdrifter, när Mike plötsligt håller vad som nästan känns som religiösa brandtal där han förespråkar sexuell återhållsamhet och annat visset. Och skolungarna går på hans snack och håller med! Det vore mycket roligare och ungarna bad honom att dra åt helvete och satte igång att gänga.
Zac Efron är visst en stor stjärna, men jag hade ingen aning om vem han var, förrän jag kollade upp honom och såg att han medverkar i HIGH SCHOOL MUSICAL-filmerna, vilket förklarar varför han var okänd för mig. Han ser ut som en mer feminin Niclas Wahlgren. Mikes dotter spelas av Michelle Trachtenberg från fantastiska EURO TRIP (där hon skriker These are quality boobs! när hon försöker lifta).
Scenerna med nörden Ned funkar inte riktigt. Ned är skitrik, bor i jättevilla och lägger alla sina pengar på STAR TREK, STAR WARS och SAGAN OM RINGEN-prylar. Han försöker uppvakta en kvinnlig rektor, vilket inte går så bra tills det visar sig att hon talar alvspråk. Men det här blir bara dumt.


(Biopremiär 17(!)/4