torsdag 2 mars 2017

DVD: Eichmann - Dödens underskrift

Hur kan man misslyckas med en film om Adolf Eichmann, mannen som ansvarade för judeutrotningen i Auschwitz? Jo, om man gör filmen lika kall och okänslig som Eichmann själv.

Jag vet inte om detta är en TV-film eller ej, men det ser så ut. Dramadokumen- tären utspelar sig från 1960 och ett par år framåt. Mossad hittar den gamle krigsförbrytaren Eichmann, som flytt till Argentina. Han sätts i fängelse i Israel och en ganska grön polis ska förhöra honom, för att få fram något slags erkännande om att Eichmann faktiskt gett order om att döda fångar i Auschwitz. Tysken är hal och slingrar sig, så det dröjer bra länge innan man kan hänga upp honom i en för ändamålet avsedd galge. Samtidigt har polisen problem med både kollegor och familj.

…Men det här engagerar inte alls. Filmen blir vansinnigt trist, när den borde vara intressant. Då och då kommer korta återblickar till tiden i Auschwitz, men dessa är väldigt korta. Större delen av filmen består av folk som sitter och pratar, men det finns ingen som helst dramatik i scenerna.

Franka Potente spelar polisens fru, men det räcker inte, och Stephen Fry - en herre jag brukar gilla - är bortkastad i en liten biroll som kunde spelats av vem som helst. Och Thomas Kretschmann som Eichmann? Jodå, han är kall och okänslig, och ser ut som en klichénazist, vilket ju är bra. Men i övrigt är det här träigt.

Se om ILSA - SHE-WOLF OF THE SS istället.

(Hur kommer det sig förresten att stavningskontrollen i Word känner igen namnet "Eichmann"? Jag har aldrig skrivet ordet tidigare och därför inte lagt till det i ordlistan…)

Skriven: 2008-11-10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar