torsdag 2 mars 2017

Bio: Body of Lies

Ridley Scott vet man aldrig riktigt vad man kan förvänta sig av. Ibland gör han odödliga klassiker som ALIEN, ibland konstigheter som A GOOD YEAR (direkt på DVD i Sverige).
Leonardo DiCaprio är säkert en bra skådis, men jag har alltid irriterat mig på honom - det är något med hans utseende. Han ser fortfarande ut att vara 22, vad han än spelar. I BODY OF LIES är han försedd med skägg, svär och skjuter folk så att blodet sprutar, men han ser fortfarande ut som 22.
I vilket fall, DiCaprio spelar CIA-agenten Roger Ferris, som opererar i Mellanöstern. Muslimska terrorister slår till i England och hotar att härja slumpmässigt i resten av Europa och därefter USA. Det smäller en bomb även i Amsterdam.
Russell Crowe (flera filmer för Scott nu) är Ferris boss, och det handlar nästan bokstavligt talat om ett "phone in performance". Förvisso är han i bild ganska ofta - men i större delen av sina scener pratar han i telefon. Crowes figur är BODY OF LIES’ största behållning, de har en lätt komisk touch och Crowe verkar ofta muntert oberörd när han leker med sin familj samtidigt som han pratar med sin hårt utsatte agent.
I en scen blir Ferris biten av troligen rabiessmittade hundar och hamnar på ett litet sjukhus. Där blir han kär i den söta sköterskan från Iran (han påpekar hennes brytning). Ferris försöker inleda en romans med sköterskan, men då går det illa - terroristerna spionerar på honom och så...
...Först här blir filmen spännande. Och ja, det blir nästan spännande på riktigt. Men resten av filmen är helt okej den också. Politiska intriger, problem löses med skottlossning, hur pass realistisk storyn är vet jag inte, men den teknik som förekommer är intressant. Och filmen är förstås snygg, som Scotts filmer ofta är. Nå, BODY OF LIES känns ganska trovärdig, i alla fall vad gäller miljöer.
En intressant detalj: jag missade pressvisningen och gick på den ordinarie premiären. Stora delar av publiken var invandrare - och när terroristerna pratade otextad arabiska skrattade delar av publiken, eftersom de förstod vad som sades. De skrattade ännu mer när DiCaprio pratade arabiska.
BODY OF LIES är dessutom en perfekt film om man vill se Leonardo DiCaprio torteras å det grövsta. Men någon ny ALIEN eller GLADIATOR är det inte.


 
(Biopremiär 5/12)

DN gav filmen en trea, medan Svenskan rullade en fyra med tärningen. Även Sydsvenskan överraskade med en fyra. Kristianstadsbladet körde en recension från TT som satte en trea.
Skrivet av Pidde Andersson 6 december 2008 klockan 15:12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar