torsdag 2 mars 2017

Retro-DVD: Zombie Flesh Eaters 2

ZOMBIE FLESH EATERS 2 (Njutafilms)

Förvirringen är total! Vad är det här för film? Vad heter den? Varför då? Och - vem fan har gjort den?

Vad gäller titeln, gäller följande: George A Romeros DAWN OF THE DEAD, som var en italiensk samproduktion, hette ZOMBI i Italien. När Lucio Fulci 1979 gjorde sin italienska cash-in, fick den därför namnet ZOMBI 2 (i Italien är det si och så mycket copyrighten på filmtitlar). I USA döptes ZOMBI 2 om till ZOMBIE - och i England kallades den ZOMBIE FLESH EATERS, vilket den även heter på DVD i Sverige.
1981 gjorde klåparen Andrea Bianchi den festliga LE NOTTI DEL TERRORE, som i USA dick titeln BURIAL GROUND, men i Europa ofta kallades ZOMBIE 3, fast den inte hade något med ZOMBI 2 att göra (den kommer snart på DVD i Sverige som ZOMBIE 3). Även den första italienska zombiefilmen, BREAKFAST AT THE MANCHESTER MORGUE från 1974, återlanserades på 80-talet som ZOMBI 3...

Ja, jösses.
Nå. 1988 kom så en riktig, officiell uppföljare till ZOMBI 2, som alltså fick titeln ZOMBI 3 - och eftersom titeln på den tidigare filmen löd som den gjorde i England, fick vi således ZOMBIE FLESH EATERS 2. Puh!


...Och vad menar jag med "vem fan har gjort den?" i min inledning här ovan? Det är väl Lucio Fulci, det står ju både på omslaget och i förtexterna.
Till en viss del stämmer det. Men 1988 mådde Fulci inget vidare. Enligt i stort sett (notera: i stort sett) samtliga rapporter, packade Fulci ihop sina grejor, tackade för sig och lämnade inspelningarna på Filippinerna. Han var för sjuk. Detta gjorde att producenterna fick panik - det visade sig att Fulci inte spelat in hela filmen, hans ZOMBI 3 var bara lite mer än en timme lång. Alltså måste en annan regissör snabbt färdigställa filmen.

Enligt alla rykten var det Bruno Mattei som hoppade in och gjorde detta. Men! Det är inte helt säkert. Mattei hade en parhäst; manusförfattaren och ibland regissören Claudio Fragasso, vars fru skrev manuset till ZOMBI 3, även om det inte står angivet. Det troligaste är att det var Claudio Fragasso som regisserade det mesta av det som behövdes. Mattei var en osedvanligt slarvig regissör, men även om han gjorde den kanske bästa nunsploitationfilmen - THE OTHER HELL - är Claudio Fragasso ännu sämre. Det vet alla som sett hans bisarrt usla ZOMBIE 4: AFTER DEATH. Matteis ZOMBIE CREEPING FLESH är åtminstone underhållande och kul. Fragassos filmer är platta och fula som få.

Hela ZOMBIE FLESH EATERS 2 ser ut som en film av Fragasso. Nu är det förstås inte det, mycket är ju regisserat av Lucio Fulci - men det märks inte. Redan 1988 var Fulci en skugga av sig själv, hans filmer kunde inte jämföras med klassikerna från åren runt 1980.
...Men så har vi då Beatrice Ring, den kvinnliga stjärnan i ZOMBI 3. Enligt henne var Fulci på plats hela tiden under inspelningen. Hon kan inte påminna sig om att hon träffat Mattei och Fragasso. Så... Antagligen kommer man fortfarande att debattera vem som gjorde filmen i ytterligare en massa år.
...Trots att det inte är något att debattera. För vem i helvete vill sätta sitt namn på den här filmen? ZOMBIE FLESH EATERS 2 var minst sagt väldigt efterlängtad och när den hade sin urpremiär 1988 på en stor skräckfilmsfestival, var filmen det stora dragplåstret.

Filmen blev både utbuad och utskrattad.
För detta är en otroligt kass film.

På ett forsk- ningscentrum på Filippinerna har det kemiska stridsmedlet Death One sluppit ut. Vad händer om Death One når döda människor? Jo, de blir zombies. Och zombies har en tendens att bita och smitta andra, så att det blir fler zombies. Som vanligt. Militärer anländer och folk kutar omkring och det är helikoptrar och biljakter och skjutande och action - och det känns inte det minsta som en zombieskräckfilm, än mindre som en Fulcifilm. Däremot påminner det hela om Claudio Fragassos fåniga Ramboplagiat från 80-talet. Detta förstärks av det platta fotot.
Filmens prolog är märkligt suddig, det ser för jävligt ut. Ett par andra splatterscener - liksom en knasig scen med ett flygande huvud (?) - är också suddiga. Man kan undra varför - men troligen beror det på att dessa scener ursprungligen skulle vara i 3D. Det ryktas att dessa scener faktiskt visades i 3D i Japan - och att de blev suddiga när de gjordes om till vanlig, platt film för resten av världen.

Jag kan omöjligt ge ett bra betyg till ZOMBIE FLESH EATERS 2. Några av mina läsare tycker kanske att detta är konstigt, att jag borde sätta ett hyfsat betyg - för jag gillar ju italiensk B-film och dumheter. Men det är väl det som är problemet: den här filmen är dum på ett dåligt sätt och kass på fel sätt. Den ät bara irriterande dålig. Dessutom är ju den första ZOMBIE FLESH EATERS en rätt bra film. Så, nä - det blir till att såga.
Skrivet av Pidde Andersson 23 augusti 2008 klockan 01:36

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar