torsdag 2 mars 2017

Retro-DVD: The Street Fighter Collection

THE STREET FIGHTER COLLECTION (Noble Entertainment)


Okej, ni kommer väl ihåg hur Clarence Worley firade sin födelsedag? Precis, han gick på bio för att se karatefilm. Men inte bara en karatefilm, utan tre: THE STREET FIGHTER, RETURN OF THE STREET FIGHTER och SISTER STREET FIGHTER. Alabama smyger upp bakom Clarence och ställer frågor om filmen och märkligt nog säger Clarence att Sonny Chiba är den främste kampsportaren på film idag - filmerna är samtliga från 1974. Alabama frågar om Chiba är en good guy, på vilket Clarence svarar "Well, he ain't so much a good guy as he is just a bad motherfucker. I mean, he gets paid by people to fuck guys up."


THE STREET FIGHTER COLLECTION släpptes härommånaden, men letade sig in i min DVD-spelare först nu.  Boxen innehåller THE STREET FIGHTER, RETURN OF THE STREET FIGHTER och THE STREET FIGHTER'S LAST REVENGE. Tyvärr saknas SISTER STREET FIGHTER, vilket förstås är synd. Liksom i fallet med Nobles AMERICAN NINJA-box, är samlingen alltså inte komplett. Men, men. Vi tar en titt på filmerna:
THE STREET FIGHTER

En multimiljardär dör. Både maffian och yakuzan vill anlita Takuma Tsurugi (Sonny Chiba) för att kidnappa miljardärens dotter, men när Tsurugi kräver kopiöst mycket betalt för uppdraget, vill maffian och yakuzan se honom död.
Ungefär så är handlingen. Tror jag. Det uppstår förstås förvirring när det pratas om maffian utan att några västerlänningar syns till. Kinesiska gangstrar figurerar, åsyftas månne triaderna? Men även kineserna pratar japanska, så det är svårt att hålla folk isär.

Men det spelar ingen större roll - för det handlar om fetaction mest hela tiden. I inledningen här ovan skriver jag "karatefilm" - vilket är medvetet och ingen generalisering. THE STREET FIGHTER är ju en japansk film, och det är karate Chiba utövar och inte kung fu. Chibas stil är dessutom skitigare än brukligt. Han är rå och brutal. Liksom Bruce Lee grimaserar han när han skuttar omkring, men istället för att utstöta gnälliga djurläten, låter det som om han harklar sig länge för att samla ihop till en rejäl spottloska. Chiba bryter armar och ben av motståndarna, ögon trycks in, tänder trillar ut, blodet sprutar. Det var även denna film som införde den fina traditionen att visa upp dödliga karateslag filmade med (fejkad) röntgenkamera, något som senare dök upp i STORY OF RICKY och ROMEO MUST DIE.


Tsurugi är försedd med en komisk sidekick i den här filmen, vad han har för funktion begriper jag inte riktigt. Men ändå. Sidekicken envisas med att kalla Tsurugi för "Darling".

I USA blev THE STREET FIGHTER X-rated när den kom. Senare släpptes den på nytt med åldersgränsen R - och var då nerklippt med sexton (16!) minuter. Den här svenska DVD:n är oklippt och på japanska. Tyvärr saknas bonusmaterial, det hade till exempel varit kul att se de amerikanska förtexterna, vilka designades av regissören Jack Sholder (THE HIDDEN).

 

 


RETURN OF THE STREET FIGHTER
Takuma Tsurugi är tillbaka - den här gången med en kvinnlig sidekick; en lustig tjej med Pippi Långstrump-flätor och enorma pilotglasögon.
Den här gången dyker den italienska maffian faktiskt upp. Åtminstone en mafioso - en märklig kille som ser ut som George Harrisons kortvuxne lillebror. Och han pratar japanska.
Annars är det i princip samma film en gång till - men man har lagt in lite för många och för långa flashbacks från första filmen, vilket gör att den här uppföljaren blir aningen tristare. Actionhöjdpunkterna är en fajt i ett badhus och den avslutande Alla Mot Sonny Chiba-striden.
I en scen dunkar Chiba en skurk i bakhuvudet så att ögonen ploppar ut - de ser ut som två löskokta ägg.
Filmen innehåller en kort strid med en topless mörderska.
Under en dramatisk dialogscen passar Chiba på att äta en banan.
 

THE STREET FIGHTER'S LAST REVENGE
Den här gången handlar det om ett kassettband som innehåller em formel för herointillverkning. Tsurugi anlitas och det blir fler fetsmällar och knäckta ben. Den här tredje gången är det lite roligare än förra gången, filmen påminner lite om en billig James Bond-film med en massa karate, och det finns ett flertal humoristiska scener.
Tsurugi måste i vanlig ordning slåss både med japanska skurkar och västerländska. Bland de sistnämnda finns en viss mister Black, en karl som ser ut som Burt Reynolds och klär sig som en mexikan - varför förklaras aldrig. Black skjuter laserstrålar med händerna.
Iförd vit smoking går Tsurugi går på nattklubb. Där träffar han på en telefonissa som känner igen honom på rösten. För att skrämma bort henne stoppar han huggtänder av plast i munnen och låtsas vara Dracula! Nej, jag skojar inte. Tjejen blir skiträdd och sticker.

Vår hjälte har även gått och blivit en mästare på förklädnader. Precis som Tom Cruise i MISSION: IMPOSSIBLE har han övertygande ansiktsmasker. Ofta klär han ut sig till folk med betydligt mindre huvud än han själv har.
Bland skurkarna finns en kåt brud som hela tiden försöker få i säng Tsurugi och senare även lyckas. Detta innebär nakenscener i kombination med action.
En fajt utspelas i ett krematorium, så att Tsurugi kan kremera ett av sina offer.
Bäst i THE STREET FIGHTER'S LAST REVENGE är Fenixen, en tuff tjej som är en jävel på att slåss även hon. Tyvärr stryker hon med lite för tidigt i filmen.
 

...Det är förstås inte så konstigt att Quentin Tarantino gillar de här filmerna - och Sonny Chiba. Jepp, det är Chiba som tillverkar svärden i KILL BILL.Skrivet av Pidde Andersson 20 augusti 2008 klockan 00:33

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar