onsdag 1 mars 2017

Retro-DVD: American Ninja - The Ultimate Collection

AMERICAN NINJA - THE ULTIMATE COLLECTION (Noble)

Det verkar som om jag hade rätt! Ninjan är på väg tillbaka! Jag har länge propagerat för ninjafilmens återkomst och nu händer det en hel del på fronten. Det pratas om en big budget-ninjafilm i Hollywood, men nu har jag glömt vilka det var som ligger bakom. Och Nu Image har också en ninjarulle på gång, en film som kommer att få den slagkraftiga titeln NINJA.
...Och som en uppvärmning släpper svenska Noble Entertainment den här DVD-boxen. Men jag känner mig tvungen att opponera mig på en gång. THE ULTIMATE COLLECTION kallas samlingen. Men speciellt ultimat är den inte. Dels har filmerna släppts i full screen-format och med ganska taskig bilkvalitet - men framför allt: den första filmen, AMERICAN NINJA från 1985, saknas! Det är möjligt att något annat bolag sitter på rättigheterna till den, men nog är det fånigt med en samling där första filmen saknas. I alla fall om man döper boxen till THE ULTIMATE COLLECTION.
Inte för att det spelar så stor roll, filmerna är fristående.
Titeln AMERICAN NINJA måste vara en av filmhistoriens tuffaste. När filmserien kom, tyckte även Statens Biografbyrå att det var i tuffaste laget. Den första filmen förekom ofta i Klippligan i tidningen Scandinavian Film & Video, eftersom den totalförbjöds två gånger. Den släpptes aldrig nerklippt på video i Sverige, men har visats på TV.
AMERICAN NINJA 2: THE CONFRONTATION (1987) blev först totalförbjuden, men släpptes på video 1988, nerklippt med en väldig massa minuter. Jag hade inte sett filmen sedan jag hyrde videon på 80-talet, och det enda jag mindes, förutom att den var hårt censurerad, var att den var riktigt billig och usel.
Nu har jag alltså sett om den, den här gången i oklippt skick, och ja, det är fortfarande en riktigt usel film. Soldaten Joe Armstrong - som i hemlighet är den amerikanske ninjan och spelas av Michael Dudikoff - är tillbaka tillsammans med sin soldatkompis Curtis Jackson (Steve James). På en ö häckar The Lion som håller på att skapa superninjor, så att han kan härska över världen, eller vad det nu är han är ute efter. Skitsamma, han bygger superninjor, och det är ju alltid en början om man är en galen skurk som bor på en ö. Till sin hjälp har han en ond ninja som spelas av Mike Stone, en kille som koreograferade en massa amerikanska kampsportsfilmer på 80-talet.

Men så kallas alltså The American Ninja in, så det går åt helvete med The Lions planer. Det går även åt helvete med filmen. För det här är osannolikt illa regisserat, filmat och iscensatt. Okej att en lågbudgetfilm ser billig ut, men amerikanska filmer brukar andas ett slags professionalism även när det är billigt. AMERICAN NINJA 2 är taffligt gjord. Och det blir inte bättre av att Michael Dudikoff verkligen inte kan martial arts! Nu ska vi inte tala illa om Dudikoff, jag gillar honom. Men Dudikoff som ninja? Det är bara snäppet bättre än Franco Nero som ninjan i ENTER THE NINJA, filmhistoriens näst mest osannolika ninja efter Frederick Offrein i Mats Helge Olssons THE RUSSIAN NINJA (1989). I en scen, efter att Joe Armstrong nedgjort en massa onda ninjor, säger Mike Stone till The Lion "Den blonde killen skulle kunna vara ninja". Nä, knappast. Dessutom är Armstrong ingen lönnmördare som riktiga ninjor var, det är knappt ens att han får på sig ninjadräkt.

En annan grej filmmakarna inte tänkt på, är att det blir fånigt med svartklädda ninjor som knallar omkring i dagsljus, i synnerhet på en strand som i den här filmen. I en scen i början blir det fajting på en bar. Efter fajtandet öppnar en skurk en dörr, och då kliver det in två ninjor - det ser väldigt roligt ut.
Så den här filmen kan inte få något annat i betyg änOch så kastar jag mig över AMERICAN NINJA 3: BLOOD HUNT (1989). Vill man se en film om jakt på blod får man leta annorstädes, men annars är allt bättre den här gången. Regissören är ny - men även den amerikanske ninjan är ny. Curtis Jackson har nämligen fått  en ny kompis;  David  Bradley som  Sean Davidson. Sean är inte soldat, han tävlar i karate. Och så är han ninja i hemlighet. Sean och Curtis är på väg till en annan ö än den i förra filmen, eftersom det hålls en kampsportstävling där. Men vem finns mer på ön, om inte en annan galen skurk, The Cobra, och han spelas av - håll i hatten - Marjoe Gortner! Och vad håller han på med på sin ö? Jo, förutom att ta fram nervgas, har han utvecklat superninjor! Det måste vara populärt att bygga superninjor på mystiska öar runt om i världen. Men varför klaga? Jag ser gärna fler filmer om galningar som sitter på öar och skapar superninjor. En gammal fin, bortglömd genre.
Till skillnad från Michael Dudikoff, är David Bradley faktiskt kampsportare - killen kan slåss. Jag läste någonstans att han är en "former karate champ". Och han agerar väl rätt hyfsat. Steve James gillar jag, och Marjoe Gortner är alltid kul. Det förekommer även en tjej som är en jävel på att maskera sig. Speciellt spektakulärt är det inte, men det är i alla fall betydligt bättre än tidigare.


Curtis Jackson är inte med i AMERICAN NINJA 4: THE ANNIHILATION (och Steve James dog i cancer ett par år senare) från 1990, så Sean Davidson har fått en ny, svart partner som inte verkar kunna något speciellt. Men nu har Sean plötsligt gått och blivit något slags CIA-agent. De skickas till Afrika, tror jag det är, eftersom den galne engelsmannen Mulgrew (James Booth) har tillfångatagit några amerikanska Delta Force-killar. Han håller även på att bygga en bomb han ska släppa i New York. Några superninjor har han inte skapat, men han omger sig med en massa andra ninjor klädda i diverse glada färger - dum idé, är det inte meningen att en ninja ska vara osynlig, och inte röd eller knallblå, eller till och med gul?
Efter halva filmen blir även Sean och hans kompis tillfångatagna. Vad gör CIA då? Jo, de letar upp den ursprunglige amerikanske ninjan, Joe Armstrong! Så Michael Dudikoff far iväg och tillsammans med Sean Davidson åker Mulgrew och hans ninjor på bank.

Bildkvalitén på den här skivan är riktigt rutten, det ser ut som en bootleg. Men annars är det den klart bästa i serien. Förvånansvärt tuff och blodig film. Det tyckte även Statens Biografbyrå. När filmen släpptes på video här 1991 saknades följande:
0:01:46 - Avrättning av tre män
0:03:27 - Ninjastrid
0:00:16 - Ninjastrid
0:00:50 - Ninjaslagsmål - karatesparkar
0:00:58 - Ninjastrid
0:00:24 - Brinnande man, detaljerat
0:00:16 - Misshandel av man
Samtliga bortklippta ninjastrider återfinns i den här utgåvan.
 Sista filmen, AMERICAN NINJA 5 (som i boxen döpts till THE FINAL COMBAT) från 1993 var gissningsvis inte tänkt som en film i serien från början, eller ens under inspelningen. David Bradley är tillbaka, men nu är han en kille som heter Joe. På ytterligare en ö häckar onda män som håller på att framställa nervgas. De har kidnappat en vetenskapsman. Joe hjälper vetenskapsmannens dotter att befria gubben. Med sig har de hela tiden en liten kille som vill bli ninja. Pat Morita från KARATE KID-filmerna har en liten roll som sensei.
Filmen har ingenting med de tidigare i serien att göra. Istället har man tydligen siktat på att göra en äventyrsfilm för hela familjen, troligen inspirerade av NINJA KIDS (THREE NINJAS) framgångar året innan. Det är snällt - och det är jävligt dåligt. Spola.Nåväl. Efter att ha klämt den här boxen, vågar jag förvänta mig en box även med trilogin ENTER THE NINJA, REVENGE OF THE NINJA och NINJA III: THE DOMINATION? Eller varför inte Sho Kosugi-filmer som PRAY FOR DEATH? Rent kampsportsmässigt är de bättre än AMERICAN NINJA-filmerna.
Och eftersom Noble på sistone släppt en hel del Cannonproduktioner från 80-talet, när kommer DEATH WISH 2 och 3???
Skrivet av Pidde Andersson 28 april 2008 klockan 17:51

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar