torsdag 2 mars 2017

DVD/TV: Dynastin säsong 1

Numera är jag världens sämste TV-tittare. Jag följer inte en enda TV-serie. Däremot försöker jag så ofta det går kolla in TV-serier på DVD för att se vad det är alla människor är så exalterade över. Ofta förstår jag inte varför folk är så besatta av alla dessa nya TV-serier. För det är ju det folk är nuförtiden: besatta. De följer allt. Slaviskt. De skriver insändare till kvällstidningar om TV-serier.

När jag växte upp hade vi bara två TV-kanaler, plus dansk TV om man bodde här nere i civilistionen. Visst blev folk besatta av TV-serier även då - på den tiden tittade man mer eller mindre på allt, vi var ju svältfödda på underhållning. Men det gick liksom bara en eller ett par TV-serier i veckan, inte femtio om dagen.

Vad som är roligare än DVD-boxar med alla nya, hotta TV-serier, är DVD-boxar med GAMLA TV-serier - sådana jag såg på 70- och 80-talen och ofta inte har sett sedan dess MAGNUM är ju som balsam för själen, och jag hade helt glömt bort att REMINGTON STEELE var en så charmig och trevlig TV-deckare).

Men några TV-serier jag aldrig såg på 80-talet, var alla de här flotta såporna, som ALLA ANDRA såg. På sin höjd såg jag förtexterna, that's it. Jag såg aldrig ett enda helt avsnitt ens av DALLAS! Och nej, inte FALCON CREST heller - herregud, till och med min farfar tittade på FALCON CREST, och det enda han annars tittade på, var nyheterna, Nygammalt och Hyland. Jag förstår inte riktigt hur en murare från Kävlinge fastnade för FALCON CREST.

En annan detalj i sammanhanget, är att dessa amerikanska såpor ansågs som farliga för svenska folket, därför dröjde det så länge innan de började visas. På 70-talet var det ju helt okej med politisk - alltid vänstervriden - propaganda, till och med i barnprogram, men glammiga amerikanska serier kunde korrumpera våra hjärnor. Extra konstigt blev det, eftersom man visade LÖDDER - en parodi på såpor - innan det LÖDDER parodierade fick visas!

Nu finns första säsongen av DYNASTIN (Paramount) från 1981 på DVD; ytterligare en serie jag tidigare bara sett förtexterna till. Men nu satte jag mig ner och började titta på serien (som hette DOLLARS på dansk TV!), och det var rätt intressant.

Först och främst är det här en TV-serie med ordentlig budget och på 80-talet filmade man fortfarande TV-serier på 35mm-film. Detta innebär förstås att det hela ser tjusigt ut. Serien är också helt befriad från jobbiga, snabba klipp. En annan grej med TV-serier gjorda innan 90-talet, var att de ofta byggde på skådespelarna, deras personligheter och rollfigurer - man tittade ju inte på ROCKFORD TAR ÖVER för att det var "spännande", utan för att man ville se James Garner. I dagens serier är handlingen viktig, medan rollerna kan spelas av i princip vilka som helst (jag tyckte alltid att Mulder och Scully var rätt trista).

Nu har jag förstås inte hunnit klämma hela boxen med alla avsnitten av DYNASTIN, men såhär i början är det...trevligt. Jag hade till exempel ingen aning om att Bo Hopkins var med! Vi pratar alltså BO HOPKINS här! Han från DET VILDA GÄNGET och en massa andra tuffa filmer.

Och så har vi den då 63-årige John Forsythe som Blake Carrington - och jag bestämde mig genast för att så ska jag också se ut när jag är 63. Visst, jag får kanske fixa nåt sätt för att få håret att växa tillbaka, men ändå. Vilken karl! Bestämd och bra.

...Fast Linda Evans är ju verkligen pisstrist. Hon ser trist ut och har trist personlighet. Vad såg folk i henne? Rent allmänt är det trista brudar i DYNASTIN i början. Pamela Sue Martin är väl rätt kul, men även om jag - som jag tidigare nämnt - kultat på 80-talsbrudar, tilltalas jag inte av hennes utseende.

Joan Collins har inte hunnit dyka upp än, inte Heather Locklear heller. Än mindre George Hamilton, Rock Hudson, Ali MacGraw, Tracy Scoggins, John Saxon, Charlton Heston, James Karen, Frank Zagarino (!), Brion James (!!), Ricardo Montalban, Anthony KISS MEETS THE PHANTOM OF THE PARK" Zerbe, Lina "THE AVENGERS" Thorson, Michael ROBIN OF SHERWOOD" Praed, Billy Dee Williams och Brian Dennehy.

På första skivan i boxen ligger två intervjuer med Pamela Sue Martin och Al Corley, samt en längre grej om hur DYNASTIN skapades; dess upphovsmän pratar om sina idéer och det är förstås intressant - dock innehåller inslaget flera spoilers, eftersom det visas klipp ur senare avsnitt.

För övrigt vore en bra alternativtitel till den här serien FRISYR-VM 1981. Jösses, här finns det frisyrer som upphäver tyngdlagen!

Eftersom det här här en TV-serie i över 200 avsnitt av varierande kvalisort, låter jag bli att betygsätta den. Det går ju liksom inte.
Skriven: 2008-03-28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar