torsdag 2 mars 2017

DVD: Impulse

Michael Douglas! Det är ditt fel! Efter FARLIG FÖRBINDELSE och i synnerhet efter BASIC INSTINCT, vällde det ut så kallade "erotiska thrillers" på marknaden. En av de tristaste filmgenrerna. De flesta, om inte allihop, hade en sak gemensamt: de var varken erotiska eller spännande. Det handlade om slätstrukna och sömniga filmer med lite tuttar och rumpor, oftast avsedda för kabel-TV:s nattvisningar och hotellkanaler. Tråkiga och lite småpryda i sin osexighet. Kombinera sex, naket och spänning gjorde man bättre i 1970-talets europeiska B-filmer.

Om en dryg vecka släpps IMPULSE på DVD i Sverige. På omslaget står det "Varning! Innehåller erotiska scener". Som om det skulle vara något att varna för. Det är en sak om omslaget till SHORTBUS varnar för grafisk sex, i den är det ju verkligen pang på rödbetan och nationalsånger i anus. Erotiska thrillers är något annat.

En av producenterna till IMPULSE är Joseph Merhi. Det är det intressantaste med filmen. Merhi var M:et i 90-talets actionfilmbolag PM Entertainment (Richard Pepin var P:et), och jag har undrat vad Merhi haft för sig sedan PM lades ner.

Willa Ford spelar Claire, en ung kvinna som är gift med Jonathan, en något

äldre, lite småkraftig man, spelad av skotten Angus Macfadyen. Han är en väldigt omtänksam och vänlig människa, allt en kvinna kan önska sig enligt Claires syster. Men Claire vill ha ut mer på det sexuella planet. Hon vill leva ut sina fantasier och spela rollspel. Det är Jonathan inte så bra på.

Så en dag händer något otroligt. Claire är i New York (fast det är Kanada). Hon har fantiserat om en viss, mystisk Roberto. In på en bar kommer oväntat Jonathan och är Roberto. Claire tycker att det är fantastiskt. Äntligen kan de spela sexiga rollspel. De har en het natt tillsammans (fast speciellt het är den inte). Men nästa morgon ringer Jonathan till Claire för att kolla läget. Det är bara det att "Roberto" ligger kvar i sängen bredvid Claire! Roberto är inte Jonathan - han heter Simon och är en dubbelgångare. Dessutom visar han sig vara en stalker utan like. Så han börjar förfölja och trakassera Claire, innan han blir direkt våldsam och psykotisk.

Det tar drygt halva filmen innan thrillermomentet går igång. Dessförinnan händer nästan ingenting alls. Filmens idé med dubbelgångaren är rätt kul. Men regin är oinspirerad och fotot platt. Detta leder till att IMPULSE är så slätstruken att den skulle kunna vara producerad i en skjortpress.

...Och hur är det med de där erotiska scenerna det varnas för? Med dem är det ingenting. Det här är en väääldigt snäll film. Willa Ford visar brösten i ett par scener. Vid ett tillfälle får man nog se hennes rumpa. I början får man se tre nakna fotomodeller som skyler sig så gott det går. Ford onanerar med kläderna på. Folk har sex med kläderna på.

Med andra ord, det här är en typisk amerikansk, pryd erotisk thriller. Och det hela är väldigt, väldigt tråkigt.

Spola.
Skriven: 2008-07-19

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar