torsdag 2 mars 2017

DVD: Det sista offret

"Thriller/drama" står det på omslaget. Det står även att Uma Thurmans rollfigur ska råka ut för kusligt oförklarliga saker. Men om man förväntar sig en övernaturlig thriller, lär man bli gruvligt besviken. Det blir man även om man förväntar sig en thriller utan övernaturliga inslag.

DET SISTA OFFRET handlar om Diana McFee och pendlar mellan händelser för femton år sedan (och då spelas Diana av Rachel Wood) och nutid (då Thurman är Diana). För femton år sedan var Diana en lite smågalen och slampig brud som gillade att skolka och hitta på hyss och röka jointar. Hennes bästa kompis, en katolsk tjej, var något mer strikt. Men så en dag skedde en skolmassaker på deras high school. Diana och kompisen befann sig då på toaletten. Den beväpnade eleven kom in till dem och sa att bara en av dem skulle dö och de fick själva välja vem.

Dessa minnen plågar Diana, nu gift och med liten dotter, än idag. I synnerhet som det drar ihop sig till årsdagen för massakern. Inte nog med det, Dianas dotter har en benägenhet att rymma och försvinna från sin skola med jämna mellanrum.

Och… Ja… Det är väl det enda som händer. Det händer ingenting alls i den här filmen. Uma Thurman går omkring och ser ledsen ut. Rachel Wood pladdrar med sin kompis. Flashbacks från massakern återkommer flera gånger.

…Och så är det meningen att vi ska fundera över vilket val flickorna gjorde inför mördarens Uzi. Visst, upplösningen i slutminuterna är väl oväntad, men den funkar inte alls och gör bara filmen dum. De som har sett CARNIVAL OF SOULS kommer att sucka.

Jag antar att det är meningen att DET SISTA OFFRET (som bygger på en roman) ska vara både intelligent och intellektuell. Men den är bara mördande tråkig och totalt meningslös. Vad spelar det för roll om skådespelarprestationerna ofta är utmärkta, när inramningen är dödstråkig? Till och med förtexterna ger en vink om att det kommer att bli trist, och James Horners musik är sövande.

Ugh!

Skriven: 2008-10-27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar