torsdag 2 mars 2017

Bio: Vi hade i alla fall tur med vädret - igen!

Snacket innan pressviningen handlade mest om huruvida filmen kunde tänkas vara sämre än GÖTA KANAL 2 ("Det är väl omöjligt"). Och så gick vi in och såg filmen.
Den första VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET kom 1980 - det var en TV-film av Kjell Sundvall på knappt en timme, och filmen älskades av många. I mitten av 1990-talet fick jag den på video och såg om den efter att inte ha sett den sedan den visades första gången, och njä... Den var ju inte alls särskilt kul. Några enstaka episoder, kanske.
Nu 28 år senare ska Göstas (Rolf Skoglund) och Guns (Claire Wikholm) son gifta sig någonstans långt uppe i Norrland. Gösta går mot 70, lider av hemorrojder och hans bäste vän dör knall och fall när han pensioneras. Gösta lovar att sprida vännens aska över en sjö i Lappland när han ändå är där uppe.
Det är meningen att Gösta och Gun ska flyga, men Gösta vill ta husvagnen - rättare sagt, han byter in husvagnen mot en husbil och tjatar på Gun, som till slut ger med sig. Gun har även problem med sin grekiske målarlärare som är kär i henne och förföljer henne.
På vägen stannar de till hos sin dotter, som bråkar med sin slarver till make och kastar prylar på honom. Av någon anledning måste Gösta och Gun ta med sig barnbarnet Magda, som har en mus som rymmer.
De tar nästan en havtimme innan resan börjar. Det tar ännu längre innan filmhelvetet slutar.
Tro’t eller ej, men VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET - IGEN! är sämre än GÖTA KANAL 2! Detta är årets sämsta svenska film, kanske årets sämsta film rent allmänt. Det här är så makalöst dåligt att man inte tror sina ögon.
Filmen är full av hatiska, osymptiska personer. Rolf Skoglund utstrålar osympatiskhet, och alla i filmen bråkar, svär och skriker på varandra, en del bråk känns som hämtade ur ett skilsmässodrama och inte en komedi.
Det är en ful film, skjuten digitalt med platt, dassigt foto - och titeln till trots är det dåligt väder nästan hela tiden. På slutet regnar det till och med.
Sättet filmen är uppbyggd på är unikt. Den består av en rad sketcher staplade på varandra. Dessa sketcher har ingen som helst uppbyggnad, och framför allt saknar de poäng. Man sitter och väntar på det roliga, men det kommer aldrig. Exempel: på en campingplats sitter ett par som heter Hans och Greta och dricker Dumle (spriten, alltså). "Här sitter vi och har det bra," säger Hans två-tre gånger. Kort där på äter Gösta och Gun middag och gillar inte att Hans och Greta stirrar på dem. Klipp till nästa dag och Gösta och Gun kör vidare. Total jävla obegripligt!
I den konstigaste scenen hamnar de på Kolmården, där Magdas pojkvän uppträder som Bamse. Lille Skutt tafsar på Magda - och då blir det, håll i er, wire fight! Jag skojar inte. Magda brister ut i Crouching Tiger-moves i slowmotion och kickar Lille Skutt. Bamse kommer till undsättning och slår ner Lille Skutt med wrestlinggrepp. I slowmotion. Det har ingenting med resten av filmen att göra och stilen skiljer sig radikalt under dessa märkliga minuter. Pojkvännen får förresten sparken och måste åka med på resan. Han visar sig vara fantastiskt duktig på att kissa, vilket han visar ett par gånger i det minst roliga försök ill vulgohumor jag sett på länge.
De logiska luckorna är för många för att nämna (i synnerhet slutet är sanslöst dumt), det är segt och det är tråkigt. Noll tempo i en och en halv timme. Och ingenting leder någonstans.
Ingenting - ingenting - är roligt. Jo, förresten: jag skrattade till en gång. I en scen mot slutet säger Johan Glans (bortkastad i en ickeroll) "Gösta Bintje". Men roligare än så blir det inte.
GÖTA KANAL 2 var förvisso skitdålig, men den hade i alla fall ett hyfsat tempo och några sympatiska rollfigurer. Och tur med vädret.
...Men jag kan ge mig fan på att massor av svenskar kommer att gå och se VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET - IGEN!. Det är urtypen för en film som går hem hos massorna. Till dessa kan jag bara säga att ni hade otur med filmvalet igen.
VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET - IGEN! spelades in i somras och har redan premiär. Eftersom nya HARRY POTTER flyttats till nästa år, uppstod en lucka i bioprogrammet som bolagen försöker fylla. Jag gissar att Sonet har stressat fram den här filmen för att klämma in den i denna lucka. Och eftersom GÖTA KANAL 2 funkade så bra publikt, så...(Biopremiär 5/12)
Jag måste säga att recensionerna var märkligt snälla mot den här katastrofen. DNHD och Sydsvenskan satte varsin tvåa. Svenskan drog till med en trea (!). TT:s betygslösa recension hittas bland annat i Kristiandstadsbladet - det är en rejäl slakt. Dessutom satt Fredrik Sahlin i Kulturnyheterna på TV och antydde att det är den sämsta film han sett. Smålandsposten verkar vara åtminstone aningen positiv.
Skrivet av Pidde Andersson 30 november 2008 klockan 21:45

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar