torsdag 2 mars 2017

Bio: Space Chimps

Härommånaden recenserade jag TRUBBEL I SAGOLAND, en datoranimerad film släppt i Sverige av Scanbox. Och här har vi ännu en datoranimerad film från Scanbox, i skuggan av blockbustern KUNG FU PANDA.

För mer än 30 år sedan skickades apan Ham (konstigt namn...) upp i rymden när NASA experimenterade. Ham är nu död, men hans barnbarn Ham III jobbar på en cirkus. En av NASAs rymdkapslar fångas av en mystisk stråle och dras till en främmande planet, där det bor...intressanta rymdvarelser. Jordborna bestämmer sig för att leta efter den försvunna kapseln och av någon anledning vill de skicka ut schimpanser i rymden istället för människor. De har ett par de har tränat upp, och av anledningar jag redan glömt, vill de även ha med den motsträvige Ham III.

Ham III tokar sig och försöker fly tillbaka till cirkusen, men plötsligt befinner han sig i en raket på väg ut i rymden. Ingen återvändo. Ham III fortsätter att toka sig och vara besvärlig, men till slut måste han skärpa sig och visa upp hjältemod för att förhindra att planeten förslavas av en maktgalen rymdgubbe. Dessutom blir Ham III lite kär i den medastronauten Luna, som ser ut som Kim Hunter i APORNAS PLANET.

Tekniskt befinner sig SPACE CHIMPS rätt långt ifrån KUNG FU PANDA. Det är kallare, enklare och mer TV-spelsaktigt. Figurerna är mindre disneyfierade, vissa figurer liknar nästan gubbar ur sydeuropeiska barnböcker. Humorn är också enklare än i till exempel Dreamworks filmer. SPACE CHIMPS är nästan en ren barnfilm på så sätt. Nej, jag tyckte inte den var speciellt rolig.

...Men: det är en sympatisk liten film. Jag tyckte ju att TRUBBEL I SAGOLAND var hemsk, men detta är betydligt bättre. Ham III är en lite påfrestande typ, men vore jag åtta hade jag säkert höjt betyget här ovan - rejält.

Som vuxen uppskattade jag scenerna där astronauterna går i bredd i slow-motion mot kameran som i RÄTTA VIRKET, att det förekommer en raketatrapp som är målad som raketen i Tintinalbumet "Månen tur och retur", och att aporna i en scen pratar om röven! Ja, faktiskt! Röven! Det förekommer även animerad produktplacering: kolla in etiketterna på bananerna! Främst gillade jag de tre vetenskapsmännen på Jorden, i synnerhet indiern med tupé.

Tyvärr visades filmen bara dubbad till svenska. I originalet hörs bland andra Jeff Daniels. I annonsen gör Scanbox ett stort nummer av att Papa Dee gör en av rösterna - men i praktiken låter det som vanlig TV3/Niclas Wahlgren-dubbning.

Som sagt - en sympatisk, harmlös liten film som ungarna säkert kommer att gilla. Själv är jag för gammal för den. 
Skriven: 2008-08-07

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar