torsdag 2 mars 2017

Bio: Pineapple Express

Det är något speciellt med så kallade vanity projects. Ni vet, en ung, grön filmskapare gör succé och får en massa pengar att spendera på nästa film och verkar få göra precis vad han vill. Och ut kommer något pretentiöst eller överarbetat eller bara dåligt. Eller allt på en gång. Som när DONNIE DARKO-regissören kom med osebara SOUTHLAND TALES. Och förra året följde ju SHAUN OF THE DEAD-pojkarna upp den filmen med HOT FUZZ, vilken mest var övergödd, för lång och inte speciellt kul.
PINEAPPLE EXPRESS är en actionkomedi författad av Seth Rogen, som ju skrivit och medverkat i en rad framgångsrika komedier de senaste åren. Så varför skulle han inte få en högre budget och få göra en actionfilm (fast för regin står David Gordon Green)? Jodå, här är den.
Titelns Pineapple Express är ett slags supergräs. Seth Rogen spelar själv huvudrollen. Han är delgivningsman - och gillar att röka på. Gräset köper han av den utflippade James Franco. En kväll blir Rogen vittne till ett mord - och upptäcks. Och supergräset leder ett gäng mordiska gangsters till Rogen och Franco och deras vänner. Och så blir det en massa jakter, action och en rad blodiga nerskjutningar.
Först och främst: nu är det återigen den där amerikanska stonerkulturen som står i centrum, och precis som i THE WACKNESS kan jag inte relatera till det. Men det finns säkert en massa svenska kids som tycker att det är skithäftigt med knarkande amerikaner.
Problemet med den här filmen är att den inte är speciellt rolig - och den är åt helvete för lång. Nästan två timmar. Stora delar av filmen upptas av "smart" dialog. Det är som om Rogen drabbats av något slags Tarantinokomplex. Ofta stannar filmen upp och folk pratar och pratar och dialogen känns för konstruerad för att bli cool. Ungefär som i KILL BILL VOL. 2, alltså.
Men visst. Här och var är det småkul, här finns en del tuffa actionscener och tvåltollen James Franco är oväntat festlig som Pundar-Percy.
 
(Biopremiär 14/11)
HD och Svenskan var snällast mot filmen med varsin trea. Sydsvenskan satte en tvåa medan DN körde på en etta.
Skrivet av Pidde Andersson 14 november 2008 klockan 13:15

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar