torsdag 2 mars 2017

Bio: Chihuahuan från Beverly Hills

Återigen en film som inte pressvisades i Malmö (dock i Lund direkt efter en annan pressvisning i Malmö), vilket innebar att jag tvingades se filmen på den ordinarie premiären. Det var en pärs. Barnfilm vid lunch på juldagen, och jag var bakfull och sömnig. Inte de bästa förutsättningar. Men just i det här fallet spelar det ingen större roll.

Sekunderna innan filmen börjar sätter sig två tjejer i 20årsåldern bredvid mig, resten av publiken består av små, små barn och deras lagom ointresserade föräldrar. Filmen börjar, Jamie Lee Curtis dyker upp och när hon fäller filmens första replik, stånkar tjejerna bredvid mig "Aoh, nääh!!!". Disneyproduktionen CHIHUAHUAN FRÅN BEVERLY HILLS; en live action-film, är nämligen dubbad till svenska. Något tjejerna inte noterat.

Självklart borde Filmstaden haft stora varningsskyltar i entrén. "VARNING! CHIHUAHUAN FRÅN BEVERLY HILLS ÄR DUBBAD TILL SVENSKA!"

Nå. Chihuahuan det handlar om heter Chloe och tillhör den rika Viv (Curtis). Curtis' brorsdotter Rachel (söta Piper Perabo från COYOTE UGLY) är Vivs brorsdotter eller något sådant, som passar Chloe när Viv är bortrest. Viv och Chloe far till Mexiko, där Chloe försvinner och kidnappas av hundfångare som vill ha ut en stor lösesumma. Tillsammans med mexikanska djur; främst hundar, men även ett comic relief-par; en råtta och en ödla, försöker hon hitta tillbaks till Rachel. Hjälp får hon även av hunden Papi, som är kär i Chloe. Samtidigt blir Papis husse kär i Rachel. Och så jagas det lite fram och tillbaka och det blir spänning och äventyr när bland annat en ond doberman dyker upp.

Jag noterar att filmen fått kritik dels för att den är könsstereotyp, och
dels för att den innehåller stereotypa, svartmuskiga mexikaner. Men allvarligt talat, hur kul hade det varit om alla var könsneutrala? Det hade inte blivit något annat än politiskt korrekt och trist. Och vad gäller mexikanerna - kom igen, filmen utspelar sig i Mexiko! Vad hade de politiskt korrekta kritikerna förväntat sig? En glad samling människor med alla möjliga hudfärger, alla könsneutrala och asexuella? Alla handlar på Konsum där de är stolta medlemmar?

Jag misstänker starkt att jag nickade till flera gånger under filmen. Men den riktar sig inte till mig, så jag ska inte komma här och komma. Småungarna i salongen skrattade jättemycket hela tiden. I synnerhet när folk trillade, fick stryk eller skadade sig på andra sätt. Det är ju sådant ungar tycker är roligast i hela världen. En scen där en hund biter en skurk i näsan fick flera ungar att kikna av skratt.

Bortsett från att jag tycker att CHIHUAHUAN FRÅN BEVERLY HILLS är rätt tråkig, så är den svenska dubbningen under all kritik. Det är möjligt att filmen är mycket roligare i original, med röster av Drew Barrymore, Andy Garcia och Edward James Olmos med flera - samt med läpprörelser som stämmer. Dogge Doggelito som Papi funkar okej, men annars stinker det. Det är visst Eva-Britt Strandberg som gör Jamie Lee Curtis' röst, och kombinationen gör att Curtis framstår som något slags tant à la Kjerstin Dellert. Och alla pratar ur synk så att det visslar om det.

CHIHUAHUAN FRÅN BEVERLY HILLS - i regi av killen som gjorde de två Scooby-Doo-filmerna - blev visst en stor framgång i USA. I Sverige lär den nog bli en lite mindre framgång. 
Skriven: 2008-12-27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar